A túlfeszültségvédelem és fontossága - Földelés.hu

Földelés.hu Mélyföldelés.hu

Családi házak mérőhelyeinek létesítése, karbantartása

A túlfeszültségvédelem és fontossága

Veszélyjelző tábla (nem szabványos
Veszélyjelző tábla (nem szabványos)

Mi is az a túlfeszültség?

A névleges, vagy más néven üzemi feszültségszintet meghaladó feszültség a hálózaton. Magyarországon fázisonként 220-240V feszültségszint, ami elfogadott. 3-fázisú rendszerben 400V az üzemi feszültség-szint két fázis között.

Veszélyjelző tábla (nem szabványos)
Veszélyjelző tábla (nem szabványos)
Villámcsapás keltette túlfeszültség jelleggörbéje
Villámcsapás keltette túlfeszültség jelleggörbéje félszínuszhullámon

Hogyan keletkezhet túlfeszültség?

Tudta?: Közvetett villámcsapás hatására, annak akár 3000méteres környezetében, akár 650-1500V feszültség is indukálódhat villamos hálózatunkban, ami már elégséges ahhoz, hogy a kábelek szigetelésein átüssön, illetve műszaki berendezéseinkben kiégesse az eletronikai alkatrészeket.

Megj.: Az üzemi jellegű és a külső hatásra bekövetkező túlfeszültség megkülönböztetése a más folyamatok (pl. nullavezető szakadása) következtében előálló feszültségnövekedésektől indokolt, mert a villámimpulzus elleni védelmi intézkedések rendszere csak ritkán képes hatásos védelmet nyújtani olyan esetekben, amikor a feszültségnövekedés oka nem a villámcsapás, és emiatt a feszültségnövekedés jellege eltér az előbb említettektől.

Mikroelektronikai károkozás
Mikroelektronikai károkozás

A túlfeszültség hatásai

A túlfeszültég jelentős anyagi károkat tud okozni az elektronikai készülékekben, számítógépekben, okosotthon-rendszerekben, ami az esetek többségében nem javítható, csak a sérült alkatrész/berendezés teljes cseréjével.

Továbbá hasonló károkat idéz elő az ingatlan villamossági hálózatában is, ami elektromos tűzhöz, illetve eletromos rövidzárlathoz vezethet.

T1-T2 1 fázisú túlfeszültséglevezető
T1-T2 1 fázisú túlfeszültséglevezető
T1-T2 3 fázisú túlfeszültséglevezető
T1-T2 3 fázisú túlfeszültséglevezető

A túlfeszültség elleni védekezés alapjai

A megfelelő védőföldelés. Fontos, hogy a villamos hálózatunkon keletkező túlfeszülséget a leggyorsabban és a legrövidebb úton levezessük a védőföldelésen keresztül a hálózatunkról még azt megelőzően, hogy az kárt tudna okozni műszaki berendezéseinkben és villamos hálózatunkban.

A megfelelő túlfeszültség-levezető eszközök használata a hálózatunk megfelelő pontjain. Családi házas környezetben a lakáselosztónál, illetve a közvetlenül a védendő berendezéseknél lokális védelem kialakításával. Amennyiben villamos hálózatunk hosszú szakaszokból áll, ott célszerű lehet, illetve szükségessé válhat 30 métert meghaladó távolság esetén a védelem helyi megismétlése.

Az MSZ EN 61643-11 szabvány rendelkezik a túlfeszültséglevezetők típusairól. E szerint 3 típust különböztetünk meg: T1, T2 és T3

Csak a T1,T2,T3-as védekezések együttes alkalmazásával lehetséges a villamos hálózatunk és az arra csatlakoztatott berendezéseink teljes védelme.

T3-as túlfeszlevezető elosztó
T3-as túlfeszlevezető elosztó
T3-as túlfeszlevezető adapter
T3-as túlfeszlevezető adapter
T3-as túlfeszlevezető UTP kábelhez
IEEE 802 túlfeszlevezető UTP kábelhez (számítógépes adatkábelhez)

Túlfeszültségvédelmi eszközök

Mindezt egybevetve a T1-T2 és a T3-as helyi védelmek együttes alkalmazása biztosítja a teljes védelmet.

A jobb gyártók olyan termékeket biztosítanak, melyekben a levezetőpatron cserélhető, így villámcsapás után nem szükséges a teljes védelmi eszköz cseréje.

Az indukált túlfeszültség a gyengeáramú hálózatokat is érinti, de ezek elsődleges védelme a telekommunikációs szolgáltatók dolga (volna), azonban IEEE 802-es védelem elérhető telefon-, koax-, utp-kábelekre is, hasznos lehet ilyet is vásárolni, ha tehetjük. Mivel szabvány szerint ezeken a vékony vezetékeken nem megy (nem tud menni) be számottevő áram, két fokozat is elégséges. Így van ilyen rendszerekhez alapvédelem és finomvédelem, és van a kettő egyben, kombinált védelem néven. A gyengeáramú hálózatunkon megjelenő túlfeszültség kockázatát csökkenthetjük, ha WIFI rádiós jeltovábbítást használunk, ahol csak lehet.

A nevesebb gyártók összehangolt T1-T2-T3 rendszereket forgalmaznak, amelyek együttesen garantálják a teljeskörű túlfeszültségvédelmet, úgy mint OBO, Dehn, Jahn Pröpster az Európai piacról. Ezek ugyan nem túl pénztárca-barát megoldások, de egy komolyabb számítógép-park védeleme esetén a fajlagos költség a védendő berendezés árához képest már kifizetődő.

Záró gondolatok

Manapság - az okoskészülékek korában - egy hűtőszekrény vagy mosógép százezres nagyságrendű, számítógépek akár fél-, egymillió forintot is kóstálnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy egy közeli villámcsapás esetén mekkora kárunk keletkezik, miközben mindez néhány tízezer forintos beruházással megelőzhető, illetve már a biztosítók is kikötik, hogy villámkár esetén csak abban az esetben fizetnek, ha a biztosított gondoskodott megfelelő védelemről a káresemény ellenében. Ezzel kapcsolatban további adalékok olvashatóak a Mikor NEM fizet a biztosító? menüpontunk alatt.

Képek forrása: APC, OBI, Mentavill, MABISZ

Ha bármilyen további kérdése van, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken, melyet a Kapcsolat menüpont alatt találhat.

Az aloldal értékelése

Vissza a lap tetejére